Guppy’s kweken: zo doe je dat

guppy kweken

By Marrabbio2 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38404469

Guppy’s zijn hele leuke vissen en zijn dan ook zeer geschikt voor de beginnende aquariumliefhebber. Guppen kweken gemakkelijk, veel gemakkelijker dan de meeste aquariumvissen. Je kunt daarom wel stellen dat er bij guppy’s niet echt sprake is van kweken, maar meer van goed verzorgen. Goede verzorging staat bij guppen gelijk aan kweken.

Selectief guppy’s kweken

Wanneer je echt, professioneel wilt kweken moet je goede voorbereidingen treffen. Ten eerste is het belangrijk om een goed kweekgroepje te kopen. Bewust gaat het hier om een kweekgroepje en niet om een kweekkoppel omdat guppy mannen de vrouwen nogal lastig kunnen vallen. Het is daarom verstandig om één guppy man op twee of drie guppy vrouwen te hebben. Het kweekgroepje moet niet alleen mooi zijn, maar ook raszuiver. Daarnaast is het belangrijk dat de individuen binnen het kweekgroepje niet verwant met elkaar zijn. Ze moeten dus geen familie zijn, incest zorgt voor ongezonde, vergroeide en niet mooie guppy baby’s.

Guppy kweek aquarium

Natuurlijk heb je voor het kweekgroepje ook een aquarium nodig. Een aquarium van 60 cm volstaat voor guppy’s, hoewel groter beter is. Het beste is een aquarium van 80 centimeter. Zorg voor voldoende beschutting, zodat de vrouwtjes ook kunnen rusten. De temperatuur kan het beste rond de 24 graden zijn, guppy’s kweken op deze temperatuur het snelste.

Guppy baby’s

Wanneer de guppy vrouwtjes zwanger zijn, dat zijn ze bijna de hele tijd, moet je bedenken wat je met de baby’s gaat doen. Wil je ze in het aquarium laten met de ouders? Dan bestaat de kans dat er een aantal door de eigen ouders opgegeten worden. Dit kan voordelen hebben, de ‘zwakkere’ guppy’s zullen het namelijk niet overleven. De snellere guppy’s zullen zich kunnen verstoppen en zo blijven alleen de sterkste guppy’s over. Wil je toch alle baby guppen houden? Plaats ze dan in een ander aquarium.

Vissenvoer voor guppy’s, platy’s en meer

Hoe guppen eruit zien, zich gedragen en zich voelen wordt onder andere bepaald door de voeding. In dit blogbericht lees je meer over de voeding van guppen. Daarnaast testen we het guppenvoer van Goedkoopvisvoer.nl .

Guppen in het wild

In het wild eten guppen voornamelijk plantaardig voedsel. In het wild eten ze dus vooral planten, algen en dergelijken. Toch eten ze ook regelmatig insecten of andere kleinere dieren die in het water leven. Guppy’s zijn aan zo’n dieet aangepast, het beste is het om voer te geven dat op het natuurlijke dieet lijkt.

Guppenvoer

Van goedkoopvisvoer.nl kregen we de mogelijkheid om een aantal soorten voer te testen.

guppenvoer

 

We testen:

 • 250ml Guppycolor plus
 • 250ml Spirulina granulaat
 • 125ml Artemia vervanger
 • 200g tabletten mix

Compleet guppen visvoer

guppen visvoer

Link: guppycolor plus
Dit vissenvoer is speciaal voor guppen gemaakt, bij de samenstelling van het voer is hier dan ook op gelet.  De samenstelling van het voer is perfect voor guppen, de vlokken blijven drijven en de korreltjes zinken naar de bodem. Als je veel guppen hebt, zullen ze allemaal gemakkelijk bij het voer kunnen komen. Daarnaast zijn de korreltjes iets kleiner dan het gemiddelde vissenvoer, ook de jongere guppen kunnen hierdoor dit vissenvoer eten.

De guppy’s zelf lijken erg tevreden te zijn over het vissenvoer. Ze happen gulzig toe. Na een aantal weken dit voer te hebben gegeven, valt het op dat de vissen eerder kleur lijken te krijgen. Dit vissenvoer is een hele goede basis voor guppen.

 

Spirulina granulaat

spirulina granulaat

Link: spirulina granulaat

Dit voer is een goede aanvulling op de basisvoeding. Zoals eerder gezegd houden guppy’s vooral van plantaardig voedsel. Spirulina is een erg voedzaam soort alg. De guppen zijn er gek van! Het is aan te raden om de fijnste korrels te selecteren.

Artemia vervanger

Link: artemia vervanger

Artemia is een waterdiertje dat veel wordt gebruikt als voer voor tropische vissen. Omdat artemia voor jonge vissen vaak behoorlijk duur en onhandig kan zijn, is de artemia vervanger een goed alternatief. De voedingswaarden zijn grotendeels hetzelfde. Omdat het voer erg fijn is (zie afbeelding bovenaan dit bericht) kunnen de jongste vissen dit eten.

Nadat we dit voer een tijdje getest hebben zien we dat de jongen veel sneller groeien dan met alleen het basisvoer. Wanneer je dus jonge guppen hebt is de artemia vervanger zeker aan te raden.

 

Tabletten mix

tablettenmix

Link: tabletten mix

Deze tablettenmix is als laatste ook een zeer goede aanvulling voor het guppy aquarium. Deze tabletten kun je op het raam plakken of op de bodem laten liggen. Je zult al snel zien dat de guppen eraan gaan zitten ‘knabbelen’. Erg leuk om te zien en bovendien moeten de guppen er wat meer moeite voor doen: ook fijn!

De tablettenmix bestaat uit:

 • bio tabletten
 • basis tabletten
 • hout extract tabletten
 • spirulina tabletten
 • kleurversterkende tabletten
 • eigeel tabletten


Opmerking: 
alles wat hierboven staat geldt ook voor bijvoorbeeld platy’s en de meeste klein blijvende (sub)tropische vissen.

 

Goedkoopvisvoer ervaring

De bovenstaande producten mochten wij testen van goedkoopvisvoer.nl. Onze ervaring met de webshop is goed.

Pluspunten:

 • Het vissenvoer was allemaal net verpakt.
 • De prijs-kwaliteitsverhouding is super! Je kunt gerust zeggen dat het voer van goedkoopvisvoer van betere kwaliteit is dan het vissenvoer uit de winkel.
 • Het voer wordt snel verzonden.
 • Goedkoopvisvoer heeft een breedt assortiment, als je voer voor schildpadden of andere vissoorten zoekt: je zit meteen goed.

Minpunten:
Geen!

Guppy soorten / rassen

Guppies staan bekend als kleurrijke visjes. De varianten  die er bestaan zijn erg verschillend; er bestaan guppen in allerlei kleuren en groottes. In dit artikel wordt besproken welke soorten guppen er zijn.

Bij guppen kan men onderscheid maken tussen de gewone gup en de endler gup. Naast deze soorten zijn er ook nog wilde guppen die in Nederland leven. Deze guppen zijn aangepast aan hun omstandigheden.

Normale guppen

Normale guppen zijn de meest gehouden vissen in Nederland en zijn te vinden in elke dierenwinkel. De mannetjes zijn een stuk mooier dan de vrouwtjes, ze hebben prachtige fel gekleurde staarten.

Endler guppies

Endler guppies lijken voor een groot deel op de normale guppen. Het grote verschil is dat de vrouwtjes veel groter zijn dan de mannetjes. De mannetjes zijn vaak mooi gekleurd, maar hebben niet zo’n grote staart als normale guppenmannen. Toch zijn raszuivere endlerguppen zeer geliefd onder aquariumliefhebbers. Endler guppen kunnen voortplanten met normale guppen, daarom raden wij aan normale guppen en endler guppen niet samen te houden.

 

Guppies houden in het aquarium

Guppies houden doen veel mensen, het zijn geweldige, kleurrijke visjes met een leuk karakter. Als ook jij ervoor wilt kiest om guppies te houden, is dit bericht ideaal voor je. Wij geven een samenvatting van hoe ook jij het beste guppen kunt houden.

Guppen in het aquarium

Een aquarium is het belangrijkste bij het houden van guppen. Kies altijd voor een zo groot mogelijk aquarium. Op deze manier zal je meer kunnen genieten van de guppen en bovendien zullen de guppen zelf tevredener zijn. Guppies zwemmen het liefste in een aquarium van 60cm of groter, lees hier meer over het houden van guppies in het aquarium. Guppen zijn ook in een binnenvijver te houden. In Nederland zijn er ook vissenliefhebbers die guppen in de zomer buiten houden, hiervoor is ervaring vereist.

Temperatuur guppen aquarium

Guppen zijn tropische visjes, waardoor ze het liefst een wat warmere temperatuur als omgeving hebben. Als het kan, kan je daarom het beste je guppies in een aquarium met een temperatuur van 26 graden houden. Guppen zouden ook in het koud kunnen worden gehouden, ze leven soms zelfs in het wild in Nederland!

 

Filter voor het houden van guppies

Om guppies te houden heb je niet alleen een aquarium en een verwarming nodig, ook een filter is belangrijk. Guppies stellen niet hoge eisen aan de waterkwaliteit, maar een schoon aquarium is wel noodzakelijk. Kies daarom voor een aquariumfilter. Guppy’s willen graag zoveel mogelijk ruimte, koop dus een extern filter. Deze filters zijn ook sterker en filteren het aquariumwater daarom beter.

Guppenvoer

Guppies eten in het wild voornamelijk plantaardig voer. In winkels is speciaal guppy voer te koop, dit voer is geschikt voor guppen. Ook spirulina bevat veel voedingsstoffen voor guppen. Goed voer is belangrijk, zo blijven de guppies actief, tevreden en mooi van kleur. Afwisseling is ook belangrijk bij guppies, geef ze ook eens gevriesdroogd voer.

 

Guppy aquarium kopen

Bij het huisvesten van guppen, is het belangrijk dat u een geschikt aquarium kiest. Een kom of een te klein aquarium, zijn niet geschikt. Welke aquaria wel geschikt zijn voor guppy’s, lees je hier.

Bij het kiezen van een huisvesting moet er rekening worden gehouden met een aantal zaken die invloed zullen hebben op de grootte van het aquarium. Hieronder een overzicht.

 • Het geslacht van de guppen
  Kiest u er alleen voor om mannelijke guppen te houden? Dan zullen er geen nakomelingen komen, waardoor het aquarium kleiner kan zijn
 • Hoeveel guppen u wilt houden
  Hoe meer guppen, hoe groter het aquarium
 • Welk soort guppen
  Endler guppen hebben bijvoorbeeld minder ruimte nodig dan gewone guppen
 • Hoe snel u jongen kwijt kunt
  Guppen planten zich snel voort, u moet er dus rekening mee houden dat er veel jongen zullen komen. Misschien kunt u ze niet allemaal kwijt via Marktplaats.

Als regel kan worden aangehouden dat een aquarium voor guppen minstens 60cm moet zijn. Dit is nodig om de dieren genoeg zwemruimte te geven en bovendien helpt dit bij het stabiel krijgen van het aquarium. In dit bericht worden twee aquaria besproken, het 60cm en 80cm aquarium van Juwel.

60cm guppy aquarium

Een 60cm guppy aquarium is zeer geschikt voor de beginner. Het aquarium neemt niet teveel ruimte in en is bovendien gemakkelijk te verschonen. Guppen zijn subtropische vissen, en hebben dus het liefste een wat warmere temperatuur. De discussie gaat of guppen op kamertemperatuur kunnen of niet, maar wij zijn van mening van niet. Een verwarming houdt bovendien in vele gevallen de temperatuur van uw aquarium constant. Ook de voortplanting van vissen zal door de warmere temperatuur toenemen.

80cm guppy aquarium

Wilt u meteen goed beginnen? Dan is een 80cm aquarium meer geschikt voor u. Zo geeft u de guppen de ruimte, bij het kweken kan dit erg voordelig zijn. Het aquarium zal stabieler zijn en ook zult u nog meer kunnen genieten van uw guppen.

Guppen in koud water!

Zijn guppen goed te houden in koud water? Dat is een vraag die veel guppen houders zich afvragen. Het simpele antwoord op de vraag is: Ja, het kan. Maar het is belangrijk dat je het volgende even leest, want voor sommige dingen zijn guppen wel gevoelig.

Guppen kunnen dus in koud water leven, sterker nog: Ze leefden in het wild in Nederland, lees daar hier meer over. Je kan ervoor kiezen om guppen in koud water te houden om veel redenen. Zoals je misschien al weet planten guppen zich minder snel voort in koud water en zullen ze, zover bekend, langer leven. Maar er zit een addertje onder het gras: je loopt het gevaar met een onverwarmd aquarium dat de temperatuur veel schommelt. Guppy’s kunnen helaas slecht tegen grote verschillen in temperatuur.

Het beste houdt je je guppen daarom altijd op dezelfde temperatuur.

Endler guppen, Poecilia wingei, een geval apart!

Endler guppen, of Poecilia wingei,  zijn een geval apart. Ze lijken op guppen, maar zijn het niet. Endler guppen zijn kleiner dan gewone guppy’s en zijn dus voor iets kleinere aquaria geschikt. Wel zijn ze erg actief.

Endler guppen zijn in 1975 ontdekt in Venezuela door meneer Endler. De soort is dan ook naar hem vernoemd. De Endler gup is dus relatief jong en komt in het wild niet in grote mate voor. Maar des te interessanter het wordt! Het zijn pracht visjes, zoals je hieronder kan zien. Vooral de mannetjes zijn erg mooi gekleurd, de vrouwtjes hebben nauwelijks kleur en zijn een stuk groter.

Gewone guppies kunnen kruisen met Endlers, de meeste mensen willen dit voorkomen. Om te kijken hoe raszuiver de Endler is, worden ze in de volgende klassen verdeelt:

 1. N-klasse – Dit zijn 100% raszuivere Endler guppen dat ook kan worden aangetoond.
 2. P-klasse – Dit zijn Endlers die op het zicht raszuiver lijken, maar waarvan het niet kan worden aangetoond
 3. K-klasse – Dit zijn gekruiste Endler guppen.
Endler Guppy Male

CC Dornenwolf

Andere namen voor de Endler gup zijn Campoma guppy of Cumana guppy

Is je guppy zwanger? Alles over zwangere guppen

Het is niet gek als je guppy zwanger is, sterker nog, grote kans dat het zo is! Guppen zijn vaker zwanger dan niet, je moet je dan ook afvragen of je wel wilt of je alle baby guppen wil laten overleven.

Als je gup hoogzwanger is, kan je ervoor kiezen om haar in een afgesloten bakje te plaatsen. In de markt worden er vaak dichte bakjes verkocht die je in het aquarium kan hangen. Die zijn helaas niet geschikt, wel zijn afzonderingsbakken met gaas geschikt. Hier kan namelijk voldoende vers water door heen stromen.

Maar ook moet je jezelf hier afvragen of je dit wel wilt. De guppy vrouw zal veel meer stress hebben, en zal haar eigen jongen erg makkelijk kunnen opeten.

In plaats daarvan kan je haar ook laten zwemmen. Als je genoeg schuilplekken hebt, zal je merken dat er nog steeds meer dan genoeg guppies overblijven. Ons advies is dus, zeker voor de wat grotere aquaria, om het aquarium goed te beplanten, zodat er genoeg jongen overblijven.

Als je de baby guppen toch apart zet, bijvoorbeeld in een klein aquarium, moet je ze vaak voeren. 2 tot 3x per dag is het beste. Geef ze guppy voer dat je verbrijzeld in je handen, zodat het klein genoeg is voor ze om op te eten.

Meer over het kweken van guppen lees je hier.

Guppies kopen, waar je op moet letten

Wil je guppy’s kopen? Het is belangrijk dat je niet zomaar de leukste uitkiest, maar ook op de gezondheid van de visjes let. Zo kan je langer genieten van je kleurrijke vrienden. Volg daarom onderstaande tips.

 • Let op WAAR je guppen koopt

Dit is de belangrijkste tip! Als je bij een goede aquariumzaak of dierenwinkel guppies koopt, heb je een veel grotere kans dat de guppen gezond zijn. Let daarom altijd op of de aquaria goed zijn verschoond en er bijvoorbeeld geen dode vissen liggen.

 • Kijk naar de guppen

Voordat je een vis koopt, moet je goed naar de vissen kijken. Guppy’s die stil hangen op de bodem of bij het filter, zijn vaak niet gezond. Kies daarom altijd voor levendige vissen.

 • Kijk naar de andere vissen in het aquarium

Ziektes kunnen makkelijk worden overgedragen, let daarom ook altijd op de andere vissen die in het aquarium van de guppen zitten. Zitten daar echt zieke vissen tussen? Koop dan liever geen vissen daar, want voor je het weet zijn al de vissen in je aquarium overleden!

Conclusie:

Guppies kopen kan je het beste doen in een winkel waarin de aquaria schoon zijn en alle vissen gezond.

Je kan hier gratis je guppen kopen en verkopen.

Guppy’s en andere levendbarende buiten in de vijver houden!

De meeste mensen houden guppy’s in een aquarium en denken dat guppy’s alleen in warme landen buiten kunnen worden gehouden. Maar guppies kun je ook in een speciekuip of buiten houden. Je guppen kunnen dus zomaar buitenvissen worden.

Wat doe je nou als je een teveel aan guppy’s hebt? Je kan ze verkopen en weggeven, maar je kan ook een vijvertje voor ze maken. Je kan er voor kiezen om die vijver binnen maken, zodat je ze niet hoeft te verhuizen. Maar als je de guppy’s buiten wilt houden, kan dat ook! Zo rond maart kan je ze naar buiten brengen en dan breng je ze aan het begin van de winter weer naar binnen. Het houden van guppen buiten vereist niet veel werk, af en toe verschonen is aan te raden, maar voor de rest hebben ze alleen wat  voer nodig. Guppy’s zijn best kleurrijk, dus je kan ze zo zien zitten.

Guppy's in de vijver

CC Sira Hanchana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...