Guppy man en vrouw

CC Eva Apple

Mannetjes gup

CC Jorge Correa

Guppies vanaf boven

CC Judhi Prasetyo

 

Kweken

Guppy’s kweken is niet moeilijk, het gaat helemaal vanzelf. Zolang je de guppy’s goed blijft verzorgen, zullen ze jongen blijven krijgen. Het probleem is eerder wat je met zoveel jongen is, en hoe kweek je nou verantwoord?

Guppen kweken zo ontzettend snel omdat ze prooidieren zijn. Veel jongen worden opgegeten, daarom moeten er veel jongen komen als er nog een aantal over moeten blijven. In het aquarium zijn er vaak geen roofdieren aanwezig, hoewel sommige mensen ze ook wel bij bijvoorbeeld schildpadden zetten als levend voer. Of het kweken van de guppen in gevangenschap wel goed gaat, is de vraag. Volgens sommigen zijn de guppen in gevangenschap enorm afgezwakt door enkel te letten op het uiterlijk ook door veel incest zwakken guppen af. Ze zijn dan gevoeliger voor bijvoorbeeld temperatuurwisselingen en een slechte waterkwaliteit. Daarom wordt er soms zelfs gezegd dat guppy’s geen beginnersvissen zijn.

Of dat het geval is, is nog maar de vraag. Guppy’s zijn misschien wel afgezwakt, maar omdat ze zich zo snel voortplanten is dat in het algemeen geen probleem. Om te voorkomen dat de guppy’s afzwakken kan je geselecteerd gaan kweken. Je kan dan bijvoorbeeld twee vrouwtjes en een mannetje die je mooi vindt apart zetten. Op die manier voorkom je ook incest.

De jongen kan je in het aquarium met de oudere dieren laten rondzwemmen. Een aantal zullen er misschien worden opgegeten, maar er zullen er altijd een grote hoeveelheid overblijven als je genoeg schuilmogelijkheden hebt.

Baby guppy's

CC Falashad