Guppy man en vrouw

CC Eva Apple

Mannetjes gup

CC Jorge Correa

Guppies vanaf boven

CC Judhi Prasetyo

 

Verzorging

Hoe verzorg je guppen nou het beste? Wat voor verblijf hebben ze nodig? Kunnen ze buiten worden gehouden? Op al die vragen zal je antwoord vinden op deze pagina.

Huisvesting
Guppen houden hoeft niet moeilijk te zijn, maar wat heb je nou allemaal nodig? Hieronder een lijstje met alle benodigdheden voor het goed houden van guppen:

  • Aquarium van 60 cm of groter
  • Een filter
  • Een verwarming
  • Planten
  • Bodem

Dit zijn de basis benodigdheden, je kan uiteraard decoratie of dergelijken toevoegen. Guppy’s hebben een aquarium van 60cm of groter nodig omdat ze erg actief zijn. Ze zwemmen de hele dag wel rond. Ook hebben ze ruimte nodig omdat ze zich zo snel voortplanten. Voor je het weet heb je 10-20 vissen, dan is een heel klein aquarium al veel te klein.

Guppy’s kan je in de zomer ook buiten houden, in een vijver of speciekuip bijvoorbeeld. Je moet wel goed op te temperatuur letten, die mag niet te hoog en niet te laag zijn. Schommelingen in temperatuur zijn levensgevaarlijk voor guppy’s.

De temperatuur voor guppy’s kan je het allerbeste op 26 graden zetten, dat is ideaal. Het minimum is 18 graden en het maximum 28. Die uitersten kan je beter niet gebruiken, dat kan voor een korter leven zorgen voor de guppen. Zoek daarom bij de guppy’s alleen vissen die dezelfde temperatuur willen.

Voeding
Guppy’s zijn alleseters, ze eten zowel dierlijk als plantaardig voedsel. In de natuur eten ze voornamelijk groenvoer, daarom is dat ook het meest geschikt voor ze. Kopen daarom het speciale guppy voer in de winkel, of de zogenaamde¬†Spirulina vlokken. Hier zitten algen in, die erg gezond zijn voor de guppen. Ook kan je guppen groenten geven die je nog in huis hebt. De groente kan je het beste blancheren, zodat het wat zachter is voor de vissen. Als je jonge visjes hebt, kan je het voedsel tot poeder maken door het tussen je vingers de breken.