Zijn mijn babyguppen man of vrouw?
Ben je benieuwd naar het geslacht van je baby guppen? Het kan lastig zijn om bij jonge guppy’s het geslacht te zien, maar met deze tips ben je er eerder bij!
Leeftijd van de jongen
Bij de geboorte zien alle baby’s er hetzelfde uit. Het is niet mogelijk om meteen de mannen en vrouwen apart te zetten. Het onderscheid tussen de geslachten kun je maken na ongeveer 4 weken, maar dit is afhankelijk van hoe snel de jongen groeien. Door de juiste voeding en een geschikt aquarium in te richten, groeien je guppen sneller.
Het begint met kleine verschillen
Eerst zal je echt je best moeten doen om de mannetjes van de vrouwtjes te scheiden. Je kunt dit doen vanaf een maand leeftijd, maar later wordt het gemakkelijker.
Bij jonge guppen kun je letten op de volgende kenmerken:
- De ‘zwangerschapsplek‘; vrouwelijke guppen hebben een zwarte plek bij de basis van de staart. Hier zullen later de jongen groeien. Het is alleen aanwezig bij vrouwelijke guppen. Het kan bij erg jonge vissen moeilijk zijn om deze plek te zien.
- Het gonopodium; dit is een anale vin. Bij mannelijke guppen wordt deze vin gebruikt om een vrouwtje te bevruchten. Na zo’n 2-3 weken is het mogelijk om een verschil te zien tussen de anale fin van een vrouwtjes en een mannetjes gup. Die van een mannelijke zal veel smaller zijn, terwijl die van vrouwelijke guppen echt een ronde vorm heeft.

Waarom is het belangrijk om je guppen te scheiden?
Guppen scheiden op geslacht is belangrijk. Ze kunnen zich namelijk ontzettend snel voortplanten. Daarnaast kunnen vrouwelijke guppen erg veel stress krijgen als er teveel mannetjes zijn; ze worden constant lastig gevallen om te paren. Het beste houd je daarom 2 of 3 vrouwelijke guppen per mannelijke.
Daarnaast kunnen jongen uit één worp ook met elkaar voortplanten. Dit wil je voorkomen, doordat zo de genetische variatie wordt beperkt. Je wilt het liefste niet dat jongen uit één worp met elkaar of met hun ouders voortplanten.
Vissenvoer voor guppy’s, platy’s en meer
Hoe guppen eruit zien, zich gedragen en zich voelen wordt onder andere bepaald door de voeding. In dit blogbericht lees je meer over de voeding van guppen. De informatie op deze pagina is gericht op guppen, maar is breder in te zetten. De meeste subtropische vissen, zoals platy’s en molly’s hebben dezelfde dieetwensen, dus het voer is ook geschikt voor hen
Guppen in het wild
In het wild eten guppen voornamelijk plantaardig voedsel. In het wild eten ze dus vooral planten, algen en dergelijken. Toch eten ze ook regelmatig insecten of andere kleinere dieren die in het water leven. Guppy’s zijn aan zo’n dieet aangepast, het beste is het om voer te geven dat op het natuurlijke dieet lijkt.
Guppenvoer: variatie is belangrijk!
We kunnen vissenvoer in drie categorieën indelen:
- Gedroogd, kant- en klaar visvoer;
- Diepvries vissenvoer
- Levend voer
Het is verstandig én leuk voor de vissen om te wisselen in deze categorieën.
Gedroogd visvoer
Gedroogd voer kun je goed als basis gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vlokvloer of de zinkende tabletten. Vaak zijn hier vitamines aan toegevoegd en is het opgebouwd uit een variatie van zowel plantaardige als dierlijke producten.
Er is ook speciaal guppyvlokvloer te koop. Vaak is er bij dit voer voor een groter plantaardig deel gekozen. Omdat het dieet van guppen in het wild ook voornamelijk uit plantaardige voeding bestaat, is dit voer zeker geschikt.
Diepvriesvoer
In de meeste, grotere dierenwinkels kun je ook diepvries voer kopen. Dit zijn bijvoorbeeld artemia, watervlooien of rode muggenlarven. Het voer is bevroren, elke keer als je de vissen wilt voeren haal je een (deel van een) blokje uit de verpakking en laat je deze ontdooien in een glas met wat koud water. Guppy’s zijn hier vaak dol op! Het voordeel is dat het voer vaak erg vers is, de voedingsstoffen zijn goed bewaard gebleven. Je moet alleen niet te eenzijdig voeren, dus wissel ook af tussen de soorten diepvriesvoer.
Levend voer
Artemia, watervlooien en muggenlarven kun je ook als levend voer kopen. Het is erg leuk om te zien hoe je guppen jagen! Je kunt zelf zakjes levendvoer kopen in de dierenwinkel, maar je kunt ook watervlooien kweken!
Voer voor baby guppy’s
Voor baby guppy’s is het vooral belangrijk dat het voer goed fijn is. Je kunt vlokvloer goed fijnmalen tussen je vingers en dit geven. Ook bespreken we in de test, later op deze pagina, de artemia vervanger. Dit is erg fijn stofpoeder, wat hoog in eiwit is, dat ook zeer geschikt is voor jonge guppen.
Verder kun je watervlooien of artemia voeren.
Vissenvoer getest!
Van goedkoopvisvoer.nl kregen we de mogelijkheid om een aantal soorten voer te testen.
We testen:
- 250ml Guppycolor plus
- 250ml Spirulina granulaat
- 125ml Artemia vervanger
- 200g tabletten mix
Compleet guppen visvoer
Link: guppycolor plus
Dit vissenvoer is speciaal voor guppen gemaakt, bij de samenstelling van het voer is hier dan ook op gelet. De samenstelling van het voer is perfect voor guppen, de vlokken blijven drijven en de korreltjes zinken naar de bodem. Als je veel guppen hebt, zullen ze allemaal gemakkelijk bij het voer kunnen komen. Daarnaast zijn de korreltjes iets kleiner dan het gemiddelde vissenvoer, ook de jongere guppen kunnen hierdoor dit vissenvoer eten.
De guppy’s zelf lijken erg tevreden te zijn over het vissenvoer. Ze happen gulzig toe. Na een aantal weken dit voer te hebben gegeven, valt het op dat de vissen eerder kleur lijken te krijgen. Dit vissenvoer is een hele goede basis voor guppen.
Spirulina granulaat
Link: spirulina granulaat
Dit voer is een goede aanvulling op de basisvoeding. Zoals eerder gezegd houden guppy’s vooral van plantaardig voedsel. Spirulina is een erg voedzaam soort alg. De guppen zijn er gek van! Het is aan te raden om de fijnste korrels te selecteren.
Artemia vervanger
Link: artemia vervanger
Artemia is een waterdiertje dat veel wordt gebruikt als voer voor tropische vissen. Omdat artemia voor jonge vissen vaak behoorlijk duur en onhandig kan zijn, is de artemia vervanger een goed alternatief. De voedingswaarden zijn grotendeels hetzelfde. Omdat het voer erg fijn is (zie afbeelding bovenaan dit bericht) kunnen de jongste vissen dit eten.
Nadat we dit voer een tijdje getest hebben zien we dat de jongen veel sneller groeien dan met alleen het basisvoer. Wanneer je dus jonge guppen hebt is de artemia vervanger zeker aan te raden.
Tabletten mix
Link: tabletten mix
Deze tablettenmix is als laatste ook een zeer goede aanvulling voor het guppy aquarium. Deze tabletten kun je op het raam plakken of op de bodem laten liggen. Je zult al snel zien dat de guppen eraan gaan zitten ‘knabbelen’. Erg leuk om te zien en bovendien moeten de guppen er wat meer moeite voor doen: ook fijn!
De tablettenmix bestaat uit:
- bio tabletten
- basis tabletten
- hout extract tabletten
- spirulina tabletten
- kleurversterkende tabletten
- eigeel tabletten
Opmerking: alles wat hierboven staat geldt ook voor bijvoorbeeld platy’s en de meeste klein blijvende (sub)tropische vissen.
Guppy soorten / rassen
Guppies staan bekend als kleurrijke visjes. De varianten die er bestaan zijn erg verschillend; er bestaan guppen in allerlei kleuren en groottes. In dit artikel wordt besproken welke soorten guppen er zijn.
Bij guppen kan men onderscheid maken tussen de gewone gup en de endler gup. Naast deze soorten zijn er ook nog wilde guppen die in Nederland leven.
De ‘gewone’ gup
Veel van de guppen die je in de winkel ziet, zijn een mix. Dit betekent niet per se dat deze guppen minder gezond zijn of minder leuk of mooi! Ze komen alleen niet uit een zuivere lijn. Voor de beginner is dit vaak juist leuk, zo heb je een aquarium vol met verschillende kleuren guppen.
Black moscow
De Black Moscow is een kweekvariant met prachtige zwarte sluierstaarten. Het is een populaire kweekvorm, die je soms ook in andere kleuren ziet dan zwart.
Endler guppies
Endler guppies lijken voor een groot deel op de normale guppen. Het grote verschil is dat de vrouwtjes veel groter zijn dan de mannetjes. De mannetjes zijn vaak mooi gekleurd, maar hebben niet zo’n grote staart als normale guppenmannen. Toch zijn raszuivere endlerguppen zeer geliefd onder aquariumliefhebbers. Endler guppen kunnen voortplanten met normale guppen, daarom raden wij aan normale guppen en endler guppen niet samen te houden. Doe je dat wel, dan krijg je zogenaamde ‘hybride’ guppen.
Lees hier meer over het houden van endler guppen.
Guppies houden in het aquarium
Guppies houden doen veel mensen, het zijn geweldige, kleurrijke visjes met een leuk karakter. Als ook jij ervoor wilt kiest om guppies te houden, is dit bericht ideaal voor je. Wij geven een samenvatting van hoe ook jij het beste guppen kunt houden.
Guppen in het aquarium
Een aquarium is het belangrijkste bij het houden van guppen. Kies altijd voor een zo groot mogelijk aquarium. Op deze manier zal je meer kunnen genieten van de guppen en bovendien zullen de guppen zelf tevredener zijn. Guppies zwemmen het liefste in een aquarium van 60cm of groter, lees hier meer over het houden van guppies in het aquarium. Guppen zijn ook in een binnenvijver te houden. In Nederland zijn er ook vissenliefhebbers die guppen in de zomer buiten houden, hiervoor is ervaring vereist.
Temperatuur guppen aquarium
Guppen zijn tropische visjes, waardoor ze het liefst een wat warmere temperatuur als omgeving hebben. Als het kan, kan je daarom het beste je guppies in een aquarium met een temperatuur van 26 graden houden. Guppen zouden ook in het koud kunnen worden gehouden, ze leven soms zelfs in het wild in Nederland!
Filter voor het houden van guppies
Om guppies te houden heb je niet alleen een aquarium en een verwarming nodig, ook een filter is belangrijk. Guppies stellen niet hoge eisen aan de waterkwaliteit, maar een schoon aquarium is wel noodzakelijk. Kies daarom voor een aquariumfilter. Guppy’s willen graag zoveel mogelijk ruimte, koop dus een extern filter. Deze filters zijn ook sterker en filteren het aquariumwater daarom beter.
Guppenvoer
Guppies eten in het wild voornamelijk plantaardig voer. In winkels is speciaal guppy voer te koop, dit voer is geschikt voor guppen. Ook spirulina bevat veel voedingsstoffen voor guppen. Goed voer is belangrijk, zo blijven de guppies actief, tevreden en mooi van kleur. Afwisseling is ook belangrijk bij guppies, geef ze ook eens gevriesdroogd voer.
Guppy aquarium kopen
Bij het huisvesten van guppen, is het belangrijk dat u een geschikt aquarium kiest. Een kom of een te klein aquarium, zijn niet geschikt. Welke aquaria wel geschikt zijn voor guppy’s, lees je hier.
Bij het kiezen van een huisvesting moet er rekening worden gehouden met een aantal zaken die invloed zullen hebben op de grootte van het aquarium. Hieronder een overzicht.
- Het geslacht van de guppen
Kiest u er alleen voor om mannelijke guppen te houden? Dan zullen er geen nakomelingen komen, waardoor het aquarium kleiner kan zijn - Hoeveel guppen u wilt houden
Hoe meer guppen, hoe groter het aquarium - Welk soort guppen
Endler guppen hebben bijvoorbeeld minder ruimte nodig dan gewone guppen - Hoe snel u jongen kwijt kunt
Guppen planten zich snel voort, u moet er dus rekening mee houden dat er veel jongen zullen komen. Misschien kunt u ze niet allemaal kwijt via Marktplaats.
Als regel kan worden aangehouden dat een aquarium voor guppen minstens 60cm moet zijn. Dit is nodig om de dieren genoeg zwemruimte te geven en bovendien helpt dit bij het stabiel krijgen van het aquarium. In dit bericht worden twee aquaria besproken, het 60cm en 80cm aquarium van Juwel.
60 guppy aquarium
Een 60cm guppy aquarium is zeer geschikt voor de beginner. Het aquarium neemt niet teveel ruimte in en is bovendien gemakkelijk te verschonen. Guppen zijn subtropische vissen, en hebben dus het liefste een wat warmere temperatuur. De discussie gaat of guppen op kamertemperatuur kunnen of niet, maar wij zijn van mening van niet. Een verwarming houdt bovendien in vele gevallen de temperatuur van uw aquarium constant. Ook de voortplanting van vissen zal door de warmere temperatuur toenemen.
Alles in één: helemaal compleet
Dit aquarium is zeer geschikt voor de beginnende aquarium houder. Het is namelijk helemaal compleet, inclusief verwarming en filter. Het enige wat je nog nodig hebt is een bodembedekking (grind of zand bijvoorbeeld), planten en natuurlijk water. Na 3 weken kun je je guppen gaan kopen! Voor de prijs hoef je het ook niet te laten!
Dit aquarium van Tetra ziet er erg mooi uit en is zeer geschikt voor de beginnende aquariumhouder. Het heeft alles wat je nodig hebt en is voorzien van LED-verlichting. Daarnaast krijg je er gratis vissenvoer bij.
Deze bak is misschien nog wel completer dan de vorige! Het heeft ook een thermostaat, filter, een thermometer, wat vissenvoer en een visnetje. Hij is wat hoger, waardoor er wat meer water in kan, namelijk 70 liter.
Tip: als het kan, is het altijd fijn om een groter aquarium te kopen. Zo hebben je vissen meer ruimte en zal je bak ook gemakkelijker schoon te houden zijn. Dit aquarium van 70L is wat hoger, waardoor je minder ruimte verliest!
Juwel is een bekend aquariummerk en levert goede kwaliteit. Deze Juwel Primo heeft een inoud van 60L en bevat ook alles waarmee je een guppy aquarium kan opstarten.
Als je een écht mooi design aquarium wil, dan is deze bak van Superfish misschien wel iets voor jou. Hij is van alles wat je nodig hebt voorzien en het filter is mooi weggewerkt. De verlichting is op afstand te besturen.
80cm guppy aquarium
Wilt u meteen goed beginnen? Dan is een 80cm aquarium meer geschikt voor u. Zo geeft u de guppen de ruimte, bij het kweken kan dit erg voordelig zijn. Het aquarium zal stabieler zijn en ook zult u nog meer kunnen genieten van uw guppen.
Guppen in koud water!
Zijn guppen goed te houden in koud water? Dat is een vraag die veel guppen houders zich afvragen. Het simpele antwoord op de vraag is: Ja, het kan. Maar het is belangrijk dat je het volgende even leest, want voor sommige dingen zijn guppen wel gevoelig.
Guppen kunnen dus in koud water leven, sterker nog: Ze leefden in het wild in Nederland, lees daar hier meer over. Je kan ervoor kiezen om guppen in koud water te houden om veel redenen. Zoals je misschien al weet planten guppen zich minder snel voort in koud water en zullen ze, zover bekend, langer leven. Maar er zit een addertje onder het gras: je loopt het gevaar met een onverwarmd aquarium dat de temperatuur veel schommelt. Guppy’s kunnen helaas slecht tegen grote verschillen in temperatuur.
Het beste houdt je je guppen daarom altijd op dezelfde temperatuur.
Endler guppen, Poecilia wingei, een geval apart!
Endler guppen, of Poecilia wingei, zijn een geval apart. Ze lijken op guppen, maar zijn het niet. Endler guppen zijn kleiner dan gewone guppy’s en zijn dus voor iets kleinere aquaria geschikt. Wel zijn ze erg actief.
Endler guppen zijn in 1975 ontdekt in Venezuela door meneer Endler. De soort is dan ook naar hem vernoemd. De Endler gup is dus relatief jong en komt in het wild niet in grote mate voor. Maar des te interessanter het wordt! Het zijn pracht visjes, zoals je hieronder kan zien. Vooral de mannetjes zijn erg mooi gekleurd, de vrouwtjes hebben nauwelijks kleur en zijn een stuk groter.
Gewone guppies kunnen kruisen met Endlers, de meeste mensen willen dit voorkomen. Om te kijken hoe raszuiver de Endler is, worden ze in de volgende klassen verdeelt:
- N-klasse – Dit zijn 100% raszuivere Endler guppen dat ook kan worden aangetoond.
- P-klasse – Dit zijn Endlers die op het zicht raszuiver lijken, maar waarvan het niet kan worden aangetoond
- K-klasse – Dit zijn gekruiste Endler guppen.

CC Dornenwolf
Andere namen voor de Endler gup zijn Campoma guppy of Cumana guppy
Is je guppy zwanger? Alles over zwangere guppen
Het is niet gek als je guppy zwanger is, sterker nog, grote kans dat het zo is! Guppen zijn vaker zwanger dan niet, je moet je dan ook afvragen of je wel wilt of je alle baby guppen wil laten overleven.
Als je gup hoogzwanger is, kan je ervoor kiezen om haar in een afgesloten bakje te plaatsen. In de markt worden er vaak dichte bakjes verkocht die je in het aquarium kan hangen. Die zijn helaas niet geschikt, wel zijn afzonderingsbakken met gaas geschikt. Hier kan namelijk voldoende vers water door heen stromen.
Maar ook moet je jezelf hier afvragen of je dit wel wilt. De guppy vrouw zal veel meer stress hebben, en zal haar eigen jongen erg makkelijk kunnen opeten.
In plaats daarvan kan je haar ook laten zwemmen. Als je genoeg schuilplekken hebt, zal je merken dat er nog steeds meer dan genoeg guppies overblijven. Ons advies is dus, zeker voor de wat grotere aquaria, om het aquarium goed te beplanten, zodat er genoeg jongen overblijven.
Als je de baby guppen toch apart zet, bijvoorbeeld in een klein aquarium, moet je ze vaak voeren. 2 tot 3x per dag is het beste. Geef ze guppy voer dat je verbrijzeld in je handen, zodat het klein genoeg is voor ze om op te eten.
Meer over het kweken van guppen lees je hier.
Guppies kopen, waar je op moet letten
Wil je guppy’s kopen? Het is belangrijk dat je niet zomaar de leukste uitkiest, maar ook op de gezondheid van de visjes let. Zo kan je langer genieten van je kleurrijke vrienden. Volg daarom onderstaande tips.
- Let op WAAR je guppen koopt
Dit is de belangrijkste tip! Als je bij een goede aquariumzaak of dierenwinkel guppies koopt, heb je een veel grotere kans dat de guppen gezond zijn. Let daarom altijd op of de aquaria goed zijn verschoond en er bijvoorbeeld geen dode vissen liggen.
- Kijk naar de guppen
Voordat je een vis koopt, moet je goed naar de vissen kijken. Guppy’s die stil hangen op de bodem of bij het filter, zijn vaak niet gezond. Kies daarom altijd voor levendige vissen.
- Kijk naar de andere vissen in het aquarium
Ziektes kunnen makkelijk worden overgedragen, let daarom ook altijd op de andere vissen die in het aquarium van de guppen zitten. Zitten daar echt zieke vissen tussen? Koop dan liever geen vissen daar, want voor je het weet zijn al de vissen in je aquarium overleden!
Conclusie:
Guppies kopen kan je het beste doen in een winkel waarin de aquaria schoon zijn en alle vissen gezond.
Guppy’s en andere levendbarende buiten in de vijver houden!
De meeste mensen houden guppy’s in een aquarium en denken dat guppy’s alleen in warme landen buiten kunnen worden gehouden. Maar guppies kun je ook in een speciekuip of buiten houden. Je guppen kunnen dus zomaar buitenvissen worden.
Wat doe je nou als je een teveel aan guppy’s hebt? Je kan ze verkopen en weggeven, maar je kan ook een vijvertje voor ze maken. Je kan er voor kiezen om die vijver binnen maken, zodat je ze niet hoeft te verhuizen. Maar als je de guppy’s buiten wilt houden, kan dat ook! Zo rond maart kan je ze naar buiten brengen en dan breng je ze aan het begin van de winter weer naar binnen. Het houden van guppen buiten vereist niet veel werk, af en toe verschonen is aan te raden, maar voor de rest hebben ze alleen wat voer nodig. Guppy’s zijn best kleurrijk, dus je kan ze zo zien zitten.