Guppy’s kweken: zo doe je het goed!

guppy kweken

By Marrabbio2 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38404469

Guppy’s zijn hele leuke vissen en zijn dan ook zeer geschikt voor de beginnende aquariumliefhebber. De visjes kweken gemakkelijk, veel gemakkelijker dan de meeste aquariumvissen. Je kunt daarom wel stellen dat er niet echt sprake is van kweken, maar meer van goed verzorgen. Goede verzorging staat bij guppen gelijk aan kweken.

Guppy’s kweken in het kort…

  • Kweken gaat eigenlijk vanzelf.
  • Onderzoek van te voren wat je met de jongen wil doen. De kweek gaat erg snel, bedenk of je alle jongen wel kwijt kunt.
  • Wil je gezonde jongen? Zorg voor een goede huisvesting. Belangrijk hierbij is een goed ingedraaid aquarium dat voldoende groot is. Voorkom overbevolking.
  • Een goed dieet is belangrijk voor de opgroei van de jongen. Zorg voor voldoende fijn voer voor de jongen. Meer over voeding.

Selectief guppy’s kweken: kies de juiste ouders

Wanneer je echt, professioneel wilt kweken moet je goede voorbereidingen treffen. Ten eerste is het belangrijk om een goed kweekgroepje te kopen. Bewust gaat het hier om een kweekgroepje en niet om een kweekkoppel omdat guppy mannen de vrouwen nogal lastig kunnen vallen. Het is daarom verstandig om één guppy man op twee of drie guppy vrouwen te hebben. Het kweekgroepje moet niet alleen mooi zijn, maar ook raszuiver. Daarnaast is het belangrijk dat de individuen binnen het kweekgroepje niet verwant met elkaar zijn. Ze moeten dus geen familie zijn, incest zorgt voor ongezonde, vergroeide en niet mooie guppy baby’s.

Vrouwtjes zijn vanaf zo’n 7 weken geslachtsrijp. Vanaf dan kunnen ze dus bevrucht worden, ook door hun vader of broertjes. Dit wil je, zover mogelijk, voorkomen. Zorg dan ook voor een mix van guppen van verschillende plekken. Incest volledig voorkomen, is in een gezelschapsaquarium erg moeilijk.

De draagtijd is gemiddeld 3 tot 4 weken. Na de bevalling kan het vrouwtje al heel snel opnieuw zwanger worden, ook als je het vrouwtje tijdens de zwangerschap hebt gescheiden van de mannetjes. Vrouwtjes kunnen namelijk het sperma van de mannetjes opslaan en zichzelf hiermee opnieuw bevrucht. Een gemiddelde worp bevat zo’n 5-30 jongen, met uitschieters naar boven tot wel 100 jongen per worp!

Guppy kweek aquarium: zorg voor een groot genoeg aquarium

Natuurlijk heb je voor het kweekgroepje ook een aquarium nodig. Een aquarium van 60 cm volstaat voor guppy’s, hoewel groter beter is. Het beste is een aquarium van 80 centimeter. Zorg voor voldoende beschutting, zodat de vrouwtjes ook kunnen rusten. De temperatuur kan het beste rond de 24 graden zijn, guppy’s kweken op deze temperatuur het snelste. Meer over het guppy aquarium en de verzorging lees je op deze website.

Minder geschikt: guppy afzetbakjes

guppy kweekbakje

De afzetbakjes of broedbakjes die je in het aquarium kunt hangen, zijn minder geschikt. Hier zou je de vrouwtjes in moeten zetten als ze hoogzwanger zijn, waarna ze de jongen kunnen krijgen. Vaak is dit erg stressvol voor het vrouwtje, wat de bevalling lastiger maakt. Bovendien kan de moeder zo gemakkelijk haar eigen jongen opeten.

Guppy baby’s: zo laat je zo goed opgroeien

Wanneer de guppy vrouwtjes zwanger zijn, dat zijn ze bijna de hele tijd, moet je bedenken wat je met de baby’s gaat doen. Wil je ze in het aquarium laten met de ouders? Dan bestaat de kans dat er een aantal door de eigen ouders opgegeten worden. Dit kan voordelen hebben, de ‘zwakkere’ guppy’s zullen het namelijk niet overleven. De snellere guppy’s zullen zich kunnen verstoppen en zo blijven alleen de sterkste guppy’s over. Wil je toch alle baby guppen houden? Plaats ze dan in een ander aquarium.

Guppen groeien relatief snel. Met 6 maanden zijn guppen volwassen. Vanaf zo’n 7 weken kan een vrouwtje voor het eerst worden bevrucht.