Guppen houden: dit heb je nodig!

Guppen zijn aquariumvissen die niet veeleisend zijn. Toch is het belangrijk voor de gezondheid en welzijn van de gup, dat je het aquarium op de juiste manier inricht. 

Huisvesting: zo ziet een goed guppy aquarium eruit!

In het kort heb je de volgende zaken nodig

  • Aquarium van minstens 60 cm, het liefste groter.
  • Een filter; dit kan zowel een intern als een extern filter zijn
  • Een verwarming; zo’n 20-26 graden is ideaal voor guppen.
  • Planten;
  • Bodembedekking; grind of zand.

Dit zijn de basis benodigdheden, je kan uiteraard decoratie of dergelijken toevoegen. Guppy’s hebben een aquarium van 60cm of groter nodig omdat ze erg actief zijn. Ze zwemmen de hele dag wel rond. Ook hebben ze ruimte nodig omdat ze zich zo snel voortplanten. Voor je het weet heb je 10-20 vissen, dan is een heel klein aquarium al veel te klein.

Guppy’s kan je in de zomer ook buiten houden, in een vijver of speciekuip bijvoorbeeld. Je moet wel goed op te temperatuur letten, die mag niet te hoog en niet te laag zijn. Schommelingen in temperatuur zijn levensgevaarlijk voor guppy’s.

De temperatuur voor guppy’s kan je het allerbeste op 24-26 graden zetten, dat is ideaal. Het minimum is 18 graden en het maximum 28. Die uitersten kan je beter niet gebruiken, dat kan voor een korter leven zorgen voor de guppen. Zoek daarom bij de guppy’s alleen vissen die dezelfde temperatuur willen.

Wil je meer informatie over het perfecte aquarium? Kijk dan snel op deze uitgebreide pagina over het guppy aquarium!

Voeding voor guppen

Guppy’s zijn alleseters, ze eten zowel dierlijk als plantaardig voedsel. In de natuur eten ze voornamelijk groenvoer, daarom is dat ook het meest geschikt voor ze. Kopen daarom het speciale guppy voer in de winkel, of de zogenaamde Spirulina vlokken. Hier zitten algen in, die erg gezond zijn voor de guppen. Ook kan je guppen groenten geven die je nog in huis hebt. De groente kan je het beste blancheren, zodat het wat zachter is voor de vissen. Als je jonge visjes hebt, kan je het voedsel tot poeder maken door het tussen je vingers de breken.

Meer informatie over guppy voer en het voeren van jongen (opfokken).

Verzorging: dit moet je weten

guppy verzorging

Als je eenmaal een aquarium hebt gekocht en deze zo’n 3 weken hebt in laten draaien (in verband met een nitrietpiek), moet je de vissen nog verzorgen. Als je regelmatig water ververst en het aquarium goed bijhoudt, scheelt dit werk en houd je de guppen gezond.

Dagelijks: je kunt guppy’s elke dag voeren, maar het kan ook om de dag. Geef niet teveel voer, dit is slecht voor de waterkwaliteit. Controleer dagelijks ook even de temperatuur, of het filter het nog doet en of je vissen nog gezond zijn.
Wekelijks: ververs wekelijks zo’n 20-30% van het water. Zuig eventueel vuil van de bodem op met een slang of een aquariumstofzuiger.
Overig: als het filter dicht slipt, kun je de filterwatten uitknijpen in wat aquariumwater. Doe dit niet te uitgebreid, je wilt de bacteriecultuur die in het filter zit behouden!