Andere vissen bij guppen

Guppy’s zijn hele actieve vissen. Het is erg leuk om naar ze te kijken, ze zwemmen het hele aquarium door en ze hebben altijd wel jongen. Maar naast guppen wil je misschien wel andere vissoorten houden. Of heb je weleens nagedacht over garnalen of slakken? Die maken jouw aquarium nóg leuker! Op deze pagina bespreken we een aantal van de leukste aquariumdieren die je bij guppen kunt houden. En dat zijn er een heleboel; guppen zijn zeer geschikt voor het gezelschapsaquarium.

Guppen zijn zeer geschikt voor een gezelschapsaquarium

Guppen zijn zeer geschikt voor het gezelschapsaquarium

 Vissen die je beter niet bij guppen kunt houden

Als je andere vissen bij je guppies wil, is het belangrijk om te letten of deze vissen dezelfde eisen stellen aan het aquarium. Zo willen guppy’s het liefste een aquarium met een temperatuur tussen 22 en 26 graden Celcius. Goudvissen zijn onder andere hierdoor minder geschikt om in hetzelfde aquarium te houden, zij voelen zich beter bij wat kouder water.

Sommige vissen zijn van nature wat agressiever. De mannelijke betta vis kan bijvoorbeeld heel goed happen naar de vinnen van je guppen en deze aanvallen.

Vissen die goed samen gaan met guppy’s

Platy’s

platy

Platy, CC: vxixiv

Platy’s zijn zeer geschikte aquariumgenoten voor guppy’s. Ze lijken in een aantal opzichten op guppen: ze zijn ook erg actief, komen ook in vele kleurslagen voor, ze zijn levendbarend en planten zich snel voort.

Ancistrus cf. cirrhosus (een soort algeneter)

Niet geschikt voor de kleinere aquaria.
Deze algeneter is erg leuk om te bestuderen. Ze zitten vaak op je ruit geplakt en leven voornamelijk op de bodem. Let wel goed op dat je het juiste soort neemt, sommige algeneters die op de ancistrus cf. cirrhosus lijken kunnen wel 30 centimeter worden!

Corydoras panda

corydoras panda

Dit is een vis die op de bodem leeft. Dat is een leuke combinatie met guppen: guppy’s leven vooral in de bovenste en middelste lagen van het aquarium. Je moet de corydoras panda in groepjes van minimaal 6 houden. Het is ook aan te raden om een wat groter aquarium aan te schaffen als je deze vissen wilt houden.

Kardinaaltetra

De kardinaaltetra is een vreedzame vis die erg veel wordt gehouden. Ook met guppy’s kun je het soort goed houden. De watertemperatuur is vergelijkbaar met die van guppen. Daarnaast is het belangrijk dat je de kardinaaltetra in een schooltje houdt, het liefst van minimaal 10-15 vissen. Net als voor guppen geldt dat 60cm het absolute minimum is, een groter aquarium is fijn, kijk bijvoorbeeld eens naar een bak van 80cm of 1 meter!

Kegelvlekbarbeel

kegelvlekbarbeel

Kegelvlekbarbeel, CC Wayrse

Een ander leuk vissensoort dat je goed bij guppen kunt houden, is de kegelvlekbarbeel. Deze vis houdt er ook van om in een schooltje te leven; je moet ze daarom ook met echt minimaal 6 vissen houden. Een stuk of 10 is al een stuk fijner voor het vissensoort. Omdat ze best klein blijven, kunnen ze in een aquarium van minimaal 60cm.

Andere aquariumbewoners

Appelslakken

Appelslakken zijn vaak geel. Ze leven van het restafval van je vissen, wel zo handig! Daarnaast eten ze de algen van de ruiten. Appelslakken lijken op één gebied erg op guppy’s: ze planten zich erg snel voor. Een voordeel van appelslakken is wel dat je de eieren gemakkelijk weg kunt halen; ze leggen hun eieren onder de aquariumkap. Bij appelslakken moet je goed opletten welk soort je neemt, sommige soorten eten namelijk je planten op. Dat wil je niet hebben!

Vuurgarnalen

Net als appelslakken ruimen vuurgarnalen resten visvoer op. Ze worden niet zo groot. Net als guppen, krijgen vuurgarnalen snel jongen. Voor je het weet zit je aquarium vol! Dat is gelukkig niet zo’n probleem, vuurgarnalen vervuilen weinig en vaak kun je ze prima verkopen. De standaard kleur is rood (zoals de naam ook zegt), maar er zijn ook andere kleuren verkrijgbaar, zoals de blauwe variant.