Vissenvoer voor guppy’s, platy’s en meer

Hoe guppen eruit zien, zich gedragen en zich voelen wordt onder andere bepaald door de voeding. In dit blogbericht lees je meer over de voeding van guppen. De informatie op deze pagina is gericht op guppen, maar is breder in te zetten. De meeste subtropische vissen, zoals platy’s en molly’s hebben dezelfde dieetwensen, dus het voer is ook geschikt voor hen

guppyvoer

Guppen in het wild

In het wild eten guppen voornamelijk plantaardig voedsel. In het wild eten ze dus vooral planten, algen en dergelijken. Toch eten ze ook regelmatig insecten of andere kleinere dieren die in het water leven. Guppy’s zijn aan zo’n dieet aangepast, het beste is het om voer te geven dat op het natuurlijke dieet lijkt.

Guppenvoer: variatie is belangrijk!

We kunnen vissenvoer in drie categorieën indelen:

 1. Gedroogd, kant- en klaar visvoer;
 2. Diepvries vissenvoer
 3. Levend voer

Het is verstandig én leuk voor de vissen om te wisselen in deze categorieën.

Gedroogd visvoer

Gedroogd voer kun je goed als basis gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vlokvloer of de zinkende tabletten. Vaak zijn hier vitamines aan toegevoegd en is het opgebouwd uit een variatie van zowel plantaardige als dierlijke producten.

Er is ook speciaal guppyvlokvloer te koop. Vaak is er bij dit voer voor een groter plantaardig deel gekozen. Omdat het dieet van guppen in het wild ook voornamelijk uit plantaardige voeding bestaat, is dit voer zeker geschikt.

Diepvriesvoer

In de meeste, grotere dierenwinkels kun je ook diepvries voer kopen. Dit zijn bijvoorbeeld artemia, watervlooien of rode muggenlarven. Het voer is bevroren, elke keer als je de vissen wilt voeren haal je een (deel van een) blokje uit de verpakking en laat je deze ontdooien in een glas met wat koud water. Guppy’s zijn hier vaak dol op! Het voordeel is dat het voer vaak erg vers is, de voedingsstoffen zijn goed bewaard gebleven. Je moet alleen niet te eenzijdig voeren, dus wissel ook af tussen de soorten diepvriesvoer.

Levend voer

Artemia, watervlooien en muggenlarven kun je ook als levend voer kopen. Het is erg leuk om te zien hoe je guppen jagen! Je kunt zelf zakjes levendvoer kopen in de dierenwinkel, maar je kunt ook watervlooien kweken!

Voer voor baby guppy’s

Voor baby guppy’s is het vooral belangrijk dat het voer goed fijn is. Je kunt vlokvloer goed fijnmalen tussen je vingers en dit geven. Ook bespreken we in de test, later op deze pagina, de artemia vervanger. Dit is erg fijn stofpoeder, wat hoog in eiwit is, dat ook zeer geschikt is voor jonge guppen.

Verder kun je watervlooien of artemia voeren.

Vissenvoer getest!

Van goedkoopvisvoer.nl kregen we de mogelijkheid om een aantal soorten voer te testen.

We testen:

 • 250ml Guppycolor plus
 • 250ml Spirulina granulaat
 • 125ml Artemia vervanger
 • 200g tabletten mix

Compleet guppen visvoer

Link: guppycolor plus
Dit vissenvoer is speciaal voor guppen gemaakt, bij de samenstelling van het voer is hier dan ook op gelet.  De samenstelling van het voer is perfect voor guppen, de vlokken blijven drijven en de korreltjes zinken naar de bodem. Als je veel guppen hebt, zullen ze allemaal gemakkelijk bij het voer kunnen komen. Daarnaast zijn de korreltjes iets kleiner dan het gemiddelde vissenvoer, ook de jongere guppen kunnen hierdoor dit vissenvoer eten.

De guppy’s zelf lijken erg tevreden te zijn over het vissenvoer. Ze happen gulzig toe. Na een aantal weken dit voer te hebben gegeven, valt het op dat de vissen eerder kleur lijken te krijgen. Dit vissenvoer is een hele goede basis voor guppen.

Spirulina granulaat

Link: spirulina granulaat

Dit voer is een goede aanvulling op de basisvoeding. Zoals eerder gezegd houden guppy’s vooral van plantaardig voedsel. Spirulina is een erg voedzaam soort alg. De guppen zijn er gek van! Het is aan te raden om de fijnste korrels te selecteren.

Artemia vervanger

Link: artemia vervanger

Artemia is een waterdiertje dat veel wordt gebruikt als voer voor tropische vissen. Omdat artemia voor jonge vissen vaak behoorlijk duur en onhandig kan zijn, is de artemia vervanger een goed alternatief. De voedingswaarden zijn grotendeels hetzelfde. Omdat het voer erg fijn is (zie afbeelding bovenaan dit bericht) kunnen de jongste vissen dit eten.

Nadat we dit voer een tijdje getest hebben zien we dat de jongen veel sneller groeien dan met alleen het basisvoer. Wanneer je dus jonge guppen hebt is de artemia vervanger zeker aan te raden.

Tabletten mix

Link: tabletten mix

Deze tablettenmix is als laatste ook een zeer goede aanvulling voor het guppy aquarium. Deze tabletten kun je op het raam plakken of op de bodem laten liggen. Je zult al snel zien dat de guppen eraan gaan zitten ‘knabbelen’. Erg leuk om te zien en bovendien moeten de guppen er wat meer moeite voor doen: ook fijn!

De tablettenmix bestaat uit:

 • bio tabletten
 • basis tabletten
 • hout extract tabletten
 • spirulina tabletten
 • kleurversterkende tabletten
 • eigeel tabletten


Opmerking: 
alles wat hierboven staat geldt ook voor bijvoorbeeld platy’s en de meeste klein blijvende (sub)tropische vissen.